1. Medovníkové kuličky
Suroviny:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 2x vajcia
- 90 g medu
- 200 g práškového cukru
- 60 g masla
- 2 lyžičky jedlej sody
- 2 lyžičky škorice
Krém:
- 250 g masla
- 1 plechovka karamelového Salka
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. V miske zmiešame rozpustené maslo s medom, vajíčkami a cukrom. V druhej miske premiešame múku so sódou a škoricou. Sypkú zmes následne zapracujeme do tekutej a vypracujeme nelepivé cesto. To potom rozvaľkáme na 3 cm hrubý obdĺžnikový plát, ktorý dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov približne 10 minút – dozlatista. Po upečení necháme cesto vychladnúť.
Na krém vyšľaháme zmäknuté maslo s karamelovým salkom. Vychladnuté cesto rozdrvíme na omrvinky a dve hrste odložíme bokom na obaľovanie guľôčok. Zvyšok zmiešame s pripraveným krémom a dáme na dve hodiny stuhnúť do chladničky. Potom tvoríme 20 g guľôčky, ktoré obaľujeme v odložených omrvinkách. Ideálne je hotové guľôčky ukladať do papierových košíčkov. Skladujeme v chladničke.
2. Perníkové crinkles
Suroviny:
- 240 g hladkej múky
- 100 g holandského kakaa
- 100 g masla
- 260 g kryštálového cukru
- 14 g perníkového korenia
- Štipka soli
- 1 balenie prášku do pečiva
- 4 vajcia
- Práškový cukor na obaľovanie
Postup:
Vajcia, cukor, zmäknuté maslo a perníkové korenie spolu vyšľaháme. V druhej mise si zmiešame všetky sypké ingrediencie a následne ich zašľaháme do cesta, aby sa všetko pekne spojilo. Takto pripravené cesto dáme ideálne cez noc do chladničky.
Na druhý deň z cesta tvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v práškovom cukre. S dostatočnými rozostupmi ich ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
3. Perníkové brownies
Suroviny:
- 250 g horkej čokolády
- 250 g masla
- 4 vajcia
- 280 g kryštálového cukru
- 120 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- štipka soli
- 50 g nasekanej bielej čokolády
- 50 g nasekanej horkej čokolády
- perníkové korenie
Postup:
Čokoládu a maslo rozpustíme. Vajcia a cukor vyšľaháme do svetlej a hustej peny. Do vyšľahanej peny primiešame vychladnutú rozpustenú čokoládu a maslo. Pridáme preosiatu hladkú múku s kakaom, perníkovým korením, štipkou soli a všetko jemne zapracujeme stierkou. Nakoniec vmiešame nasekanú čokoládu.
Pečieme vo vymastenej forme pri 180 stupňoch (horný/dolný ohrev) približne 20 minút. Po upečení necháme vo forme vychladnúť na izbovú teplotu, potom dáme cez noc stuhnúť do chladničky.