Vanilkový korpus
Suroviny:
- 7 vajec
- 210 g cukru krupice
- 210 g hladkej múky
- 7 lyžic oleja
- Štipka soli
- Vanilková pasta
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky dáme so štipkou soli šľahať. Najprv na nižšie otáčky a akonáhle sa začne tvoriť pena, tak zvýšime na stredné otáčky a postupne zašľaháme cukor. Po poslednom pridaní cukru zvýšime otáčky na maximum a šľaháme pokiaľ nám nevznikne pevný sneh. Medzitým si žĺtky metličkou vyšľaháme s olejom a lyžičkou vanilkovej pasty. Žĺtkovú zmes pridáme k bielkovej a šľaháme 3 minúty. Na záver opatrne zapracujeme preosiatu hladkú múku. Takto pripravené cesto lejeme do tortovej formy v priemeru 22 cm a pečieme na 150 stupňov cca. 40 minút. Po dopečení vyberieme formu na mriežku a necháme vychladnúť.
Tvarohový krém
Suroviny:
- 375 ml 40% smotany na šlahanie
- 500 g tučného tvarohu vo vaničke
- 4 lyžice práškového cukru
- Pár kvapiek vanilkového extraktu
Postup:
Tvaroh so šľahačkou najskôr v ruke prešľaháme. Potom pridáme preosiaty práškový cukor, vanilkový extrakt a šľaháme pri stredných otáčkach do tuhej konzistencie.
Mascarpone krém
Suroviny:
- 250 g mascarpone
- 200 ml 40% smotany na šľahanie
- 3 lyžice práškového cukru
Postup:
Mascarpone začneme šľahať s preosiatym práškovým cukrom. Následne za stáleho šľahania pridávame smotanu. Šľaháme pri stredných otáčkach do tuhej konzistencie.
Rozvar z ovoce:
Suroviny:
- 300 g malín/čučoriedok/lesného ovocia
- 50 g cukru krupice
- ½ citróna
Postup:
Do menšieho rajnice si dáme ovocie s cukrom a citrónovou šťavou a pozvoľna necháme prejsť varom za stáleho miešania. Mali by sme docieliť hustejšiu konzistenciu pripomínajúcu marmeládu. Takto pripravený rozvar necháme vychladnúť.
Na dokončenie:
- Ovocie podľa chuti (maliny, jahody, čučoriedky…)
- Sušené kvety na dozdobenie
Kompletácia
Vychladnutý korpus dvakrát prerežeme, aby nám vznikli tri rovnaké pláty. Po okraji prvého plátu vytvoríme z krému mantinel. Doprostred dáme ½ rozvaru a čerstvé ovocie podľa chuti. Navrch pridáme trochu krému, ktorým povrch zahladíme a položíme druhý korpusový plát. Postup opakujeme. Takto zostavenú tortu stiahneme potravinársku fóliou a necháme hodinu v chladničke stuhnúť. Potom už len tortu natrieme mascarpone krémom a dozdobíme zvyškom čerstvého ovocia a sušenými kvietkami podľa vlastnej fantázie.