Šošovka na kyslo so zastreným vajcom
Suroviny:
- 250 g zelené šošovky
- 1ks cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica múky
- 1 lyžica oleja
- 3 lyžice octu
- 3 guličky nového korenia
- 3 bobkové listy
- Soľ a korenie (podľa chuti)
- Na podávanie: zastrené vajcia
Postup:
Šošovku prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme ju namočenú po dobu 2 hodín. Zlejeme vodu a dáme variť spoločne s bobkovým listom a novým korením na cca. 30 minút. Uvarenú šošovku scedíme a trochu vody si necháme na podliatí základu, na ktorom budeme šošovku obrábať.
Na panvici rozohrejeme olej a dozlatista osmažíme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme prepasírovaný cesnak a minútku necháme prevoňať. (Pozor, aby sa cesnak nespálil). Panvičku s cibuľou a cesnakom zaprášime múkou a za stáleho miešania prilejeme misku scedenej vody z uvarenej šošovky. Akonáhle je zmes hustejšej konzistencie, pridáme uvarenú šošovku a na miernom ohni necháme 10 minút prevariť. Na záver dochutíme octom, soľou a korením. Na servírovanie môžeme šošovku doplniť o zastrené vajcia.
Polievka z červenej šošovky s paradajkami
Výhodou červenej šošovky je jej rýchla príprava. Na rozdiel od klasickej zelenej šošovky sa nemusí vopred namáčať a tak vám nachystanie tohto pokrmu zaberie necelú hodinku.
Suroviny:
- 150 g červené šošovky
- 200 g najemno nastrúhané mrkvy
- 1 ks cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g paradajkového pretlaku
- 200 g krájaných paradajok
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lyžička sušeného zázvoru
- Soľ a korenie
- Koriander na dozdobenie
- Opečený chlieb
Postup:
Na olivovom oleji si opražíme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme nastrúhanú mrkvu a opekáme 5 minút. Pridáme rozotrený cesnak s lyžičkou zázvoru a opekáme ďalšie 2 minúty (pozor, aby sa cesnak nespálil). Primiešame paradajkový pretlak s krájanými paradajkami a všetko zalejeme vývarom.
Akonáhle privedieme polievku do varu, prisypeme červenú šošovku a varíme do zmäknutia šošovky - cca 30 minút. Na záver ochutíme polievku soľou a korením. Podávať môžeme s koriandrom a opečeným chlebom.
Šošovkové karbonátky
Suroviny:
- 200 g uvarené červené šošovky
- 1 ks cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g mrkvy
- 2 ks vajec
- 4 lyžice hladkej múky
- 4 lyžice strúhanky
- Soľ a korenie
- Majoránka
- Olej na vyprážanie
Postup:
Šošovku si dáme na 15 minút variť do vriacej vody. K uvarenej šošovke pridáme najemno nakrájanú cibuľu, rozotrený cesnak a nastrúhanú mrkvu. Zmes dochutíme soľou, čiernym korením a majoránom. Pridáme vajcia a premiešame. Na zahustenie použijeme múku a strúhanku.
Z hmoty tvoríme fašírky, ktoré ľahko obalíme v strúhanke. Na panvici si rozohrejeme olej a fašírky vyprážame dozlatista. Po osmažení necháme odkvapkať na papierovom obrúsku ktorý nasaje prebytočný tuk. Podávať môžeme k uvareným zemiakom, alebo zeleninovému šalátku.