Kategórie

Čo jesť na Nový rok – 3 recepty zo šošovky

Image Čo jesť na Nový rok – 3 recepty zo šošovky

Šošovka na kyslo so zastreným vajcom

Suroviny:

  • 250 g zelené šošovky
  • 1ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica múky
  • 1 lyžica oleja
  • 3 lyžice octu
  • 3 guličky nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • Soľ a korenie (podľa chuti)
  • Na podávanie: zastrené vajcia

Postup:

Šošovku prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme ju namočenú po dobu 2 hodín. Zlejeme vodu a dáme variť spoločne s bobkovým listom a novým korením na cca. 30 minút. Uvarenú šošovku scedíme a trochu vody si necháme na podliatí základu, na ktorom budeme šošovku obrábať.

Na panvici rozohrejeme olej a dozlatista osmažíme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme prepasírovaný cesnak a minútku necháme prevoňať. (Pozor, aby sa cesnak nespálil). Panvičku s cibuľou a cesnakom zaprášime múkou a za stáleho miešania prilejeme misku scedenej vody z uvarenej šošovky. Akonáhle je zmes hustejšej konzistencie, pridáme uvarenú šošovku a na miernom ohni necháme 10 minút prevariť. Na záver dochutíme octom, soľou a korením. Na servírovanie môžeme šošovku doplniť o zastrené vajcia.

lentils with egg.jpg (96 KB)

Polievka z červenej šošovky s paradajkami

Výhodou červenej šošovky je jej rýchla príprava. Na rozdiel od klasickej zelenej šošovky sa nemusí vopred namáčať a tak vám nachystanie tohto pokrmu zaberie necelú hodinku.

Suroviny:

  • 150 g červené šošovky
  • 200 g najemno nastrúhané mrkvy
  • 1 ks cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g paradajkového pretlaku
  • 200 g krájaných paradajok
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • Soľ a korenie
  • Koriander na dozdobenie
  • Opečený chlieb

Postup:

Na olivovom oleji si opražíme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme nastrúhanú mrkvu a opekáme 5 minút. Pridáme rozotrený cesnak s lyžičkou zázvoru a opekáme ďalšie 2 minúty (pozor, aby sa cesnak nespálil). Primiešame paradajkový pretlak s krájanými paradajkami a všetko zalejeme vývarom.

Akonáhle privedieme polievku do varu, prisypeme červenú šošovku a varíme do zmäknutia šošovky - cca 30 minút. Na záver ochutíme polievku soľou a korením. Podávať môžeme s koriandrom a opečeným chlebom.

lentil soup.jpg (212 KB)

Šošovkové karbonátky

Suroviny:

  • 200 g uvarené červené šošovky
  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g mrkvy
  • 2 ks vajec
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 4 lyžice strúhanky
  • Soľ a korenie
  • Majoránka
  • Olej na vyprážanie

Postup:

Šošovku si dáme na 15 minút variť do vriacej vody. K uvarenej šošovke pridáme najemno nakrájanú cibuľu, rozotrený cesnak a nastrúhanú mrkvu. Zmes dochutíme soľou, čiernym korením a majoránom. Pridáme vajcia a premiešame. Na zahustenie použijeme múku a strúhanku.

Z hmoty tvoríme fašírky, ktoré ľahko obalíme v strúhanke. Na panvici si rozohrejeme olej a fašírky vyprážame dozlatista. Po osmažení necháme odkvapkať na papierovom obrúsku ktorý nasaje prebytočný tuk. Podávať môžeme k uvareným zemiakom, alebo zeleninovému šalátku.

lentil patties.jpg (147 KB)

Pridané do košíka:
()
Pridané do košíka:
()
K vybranému produktu odporúčame tieto služby
Vrátenie do 14 dní Zadarmo
Menej
Viac
Máte celých 14 dní na vyskúšanie. Ak sa rozhodnete, že tovar nechcete, jednoducho nám ho vráťte bez udania dôvodu a my Vám pošleme Vaše peniaze späť. Spolupráca s nami je otvorená a bez rizika. Neriskujte, keď nemusíte.
Späť na nákup
Prejsť do košíka