Vajíčková nátierka
Suroviny
- 4 vajcia natvrdo
- 2 polievkové lyžice majonézy
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 lyžička horčice plnotučné
- 1 malá cibuľa
- Soľ, korenie
Postup
Varené vajcia olúpeme, cez mriežku natlačíme do misky alebo nakrájame. Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Všetky suroviny dôkladne premiešame dohromady a podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s pečivom a so zeleninou.
Tradičná vaječná tlačenka
Suroviny
- 1 pohár nakladanej zeleniny
- 1 polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky
- 200 g šunkového salámu
- 2 polievkové lyžice práškovej želatíny
- 5 vajec natvrdo
- Sůoľ, korenie
Postup
Zlejte nálev zo zeleniny a na dve hodiny do neho dajte napučať želatínu. Potom ju na veľmi miernom plameni zahrievajte, aby sa rozpustila, ale pozor, nevarte! Do želatíny pridajte všetky ingrediencie pokrájané na drobné kocky, opatrne premiešajte a dochuťte soľou a korením.
Vlejte do igelitom vyloženého srnčieho chrbta, alebo plňte do tlačenkovej nohavice. Nechajte vychladnúť a dajte stuhnúť do chladničky. Podávajte s bielym pečivom.
Plnené vajcia
Suroviny
- 6 vajec natvrdo
- 100 g syra gouda
- 20 g zmäknutého masla
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- ½ lyžičky mletej papriky
- Soľ, korenie
Postup
Rozpoľte olúpané vajcia a vyberte z nich žĺtky. V miske ich utrite so syrom, zmäknutým maslom a horčicou. Ochuťte paprikou, soľou a čiernym korením a vyšľahajte do peny. Penou naplňte bielky a ozdobte. Podávajte s pečivom a čerstvou zeleninou.