Práve teraz sa nachádzame v sezóne, kedy majú najväčší zber papriky. Toto obdobie trvá zhruba od polovice augusta až do polovice októbra. Preto je náš prvý recept zameraný práve na túto surovinu. Veríme, že vám bude chutiť a nezabudnite sa s nami podeliť o poznatky v komentároch.
Šalát z grilovaných paprík
Ingredience
Červená paprika 2 ks
Žltá paprika 2 ks
Oranžová paprika 2 ks
Piniové oriešky hrst (môžu byť kešu)
Olivový olej 60 ml
Citrónová šťava z polovice citróna
Petržlenová hrsť
Soľ
Korenie
Môžete pridať ostatné bylinky podľa vašej chuti ako koriander, pažítku, ligurček, …
Papriky necháme opiecť na grile úplne do čierna zo všetkých strán. Potom ich vložíme do igelitového vrecka na cca 10 minút, papriky sa zaparia načo sa oveľa lepšie zbavíme tvrdej šupky. Medzitým si prešľaháme citrónovú šťavu s olejom, soľou a čiernym korením. Odstránime jadierka, zlúpneme šupku aj dužinu a nakrájame na jemné prúžky, potom vložíme do misky.
Do zmesi pridáme píniové oriešky a nasekané bylinky. Šalát zalejeme pripraveným dresingom z citrónovej šťavy a oleja.
Perfektne sa hodí ako predjedlo, príloha ku grilovanému mäsu alebo rybám, inak vám tento šalát vystačí ako ľahká večera do horúcich dní.
Aby sme do dnešného článku zahrnuli všetko, čo sa týka kvalitne poskladaného menu, tak ako ďalší chod pre vás máme tip na hlavné jedlo. Ak ste milovníkmi čerstvých a pestrých jedál, tento recept bude presne pre vás. Zaberie málo času, ale radosť z neho bude pretrvávať ešte veľmi dlho. Tak hurá naňho.
Pita chleba s kuracím mäsom, balkánskym syrom a zeleninou
Ingredience
Pita chlieb 4 ks
Kuracie mäso 600 g
Balkánsky syr 200 g
Uhorka 1 ks
Paradajky 250 g
Cibuľa 1 větší kus
Petržlen
Olivový olej
Soľ
Korenie
Korenie na gyros (podľa chuti)
Bielý jogurt
Cesnak
Bylinky podľa chuti
Nakrájajte si všetku zeleninu vrátane cibule a dajte do väčšej misky spoločne s olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Na grile opečte osolené, okorenené kuracie mäso s troškou Gyros korenia. Mäso potom nechajte chvíľku odpočinúť, nech neprídete o všetku šťavu. Medzitým si pripravte dresing z bieleho jogurtu, do neho stačí pridať trochu cesnaku, bylinky, pokiaľ máte radi, soľ, korenie a trochu olivového oleja. Pita chlieb potrieme trochou olivového oleja a dáme opiecť do grilu. Mäso si nakrájame na tenké prúžky a postupne začneme skladať. Na pita chleba, ktorý sa nám opeká dáme mäso, porciu zeleniny, pokvapkáme jogurtovým dresingom a ako posledný posypeme trochou balkánskeho syra. Celé to necháme 2 minútky prehriať a môžeme servírovať.
A ako posledná sladká bodka na záver. Grilovaný ananás sa teší veľkej obľube v exotických krajinách, prečo si ho ale neskúsiť pripraviť aj u nás doma? Na tento dokonalý recept nebudete takmer nič potrebovať, ale veríme, že vám zachutí natoľko, že budúce leto to bude jedna z prvých vecí, ktorú ugrilujete.
Grilovaný ananas
Ingredience
Zrelý ananas 1 ks
Cukor krupica
Vanilková zmrzlina
Ananás očistíme a nakrájame na rovnako veľké kolieska. Okrúhlym vykrajovačom vykrojíme tvrdé kolieska uprostred. Ananás obalíme v cukru a ugrilujeme z oboch strán dozlatista. Môžeme servírovať s kopčekom vanilkovej zmrzliny, alebo inej, podľa chuti.
Dobrú chuť!